Uncategorized

Najlepsza pomidorowa na świecie

Najlepsza zupa pomidorowa przeszła u mnie kilka metamorfoz, inspirując się różnymi przepisami, poprzez tradycyjną zupę na drobiowych skrzydełkach, po aksamitne zupy z pomidorów i bazylii, po ideał- ekspresowy ideał 🙂 Bez gotowania wywarów, czy obierania i siekania warzyw na bulion.

Propozycja dla wszystkich, którzy mają natychmiastowy głód lub nie lubią stać przy garach. Jest jeden bardzo istotny szczegół podczas jej przygotowywania. Jak zauważyłam podczas wielu testów, włoszczyznę warto podsmażyć na tłuszczu (oliwie, oleju ryżowym lub maśle klarowanym).

Zupę podaję na różne sposoby, jest bazą i pasuje do niej zarówno makaron, jak i kasza jaglana lub ser włoski, mozarella lub feta. Jako dodatek moim hitem jest podprażona ciecierzyca. Czasami zjadamy ją z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Przepis- ekspresowa zupa krem pomidorowa

Składniki:

włoszczyzna w słupkach (mrożona)- ok.200 g

cebula- 1 średnia sztuka

czosnek- 3 ząbki

olej ryżowy/ oliwa z oliwek- 1 łyżka

passata pomidorowa- 700 ml

koncentrat pomidorowy- 1 łyżka

przyprawy: pieprz czarny,  papryka ostra, kurkuma, sól – pół łyżeczki

                      papryka słodka- łyżeczka; liście laurowe 3 szt.

                      tymianek, majeranek- odrobinę; duuuuuużo świeżej bazylii

Wykonanie:

  1. Siekamy cebulkę i ząbek czosnku- podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy świeżo mielony pieprz i włoszczyznę. Dodajemy przyprawy (papryki, kurkumę). Podsmażamy chwilę.
  2. W garnku gotujemy wodę- 2 szklanki. Dodajemy liście laurowe i podsmażone warzywa. Gotujemy ok. 10 min, wyjmujemy liście. Solimy. Blendujemy.
  3. Dodajemy passatę i koncentrat, pozostały posiekany czosnek i zioła. Gotujemy ponownie ok. 10 min. Blendujemy.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂

 

IMG_20160427_163312.jpg

Smacznego! 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s